Valensija- Grad umetnosti i nauke

7/14/2015

Ta divna Valensija....Kad god bih je pomenula u glavi mi je bila slika Kalatravinih gradjevina i želja da ih vidim uživo. I konačno bila sam tu, da se uverim u lepotu ovog kompleksa.
Kalatrava je čuveni arhitekta koji je je većinu svojih građevina projektovao tako da podsećaju na skelet životinje, nekog dinosurusa ili praistorijske ribe.

 Grad umetnosti i nauke  nastao je zbog nevolja koje su se desile gradu.Godine 1957. Valensiju su zadesile teške poplave na reci Turija, koja je proticala kroz grad. S obzirom da se to dešavalo više puta, vlasti su odlučile da promene tok reke i da njen izvor premeste južno od grada. Kao posledica toga Valensija je dobila oko 10 km zemlje na kojoj su, počev od 1980-ih, izgrađeni parkovi, fudbalska igrališta i drugi rekreacioni centri.

Projektovanje građevina Grada umetnosti i nauke započeto je 1996. godine. Glavni arhitekt je bio, naravno, Santijago Kalatrava, koji je i rođen u ovom gradu. Muzej okeanografije projektovao je  Feliks Kandela. Središte je otvoreno za javnost 1998.god.

Grad nauke i umetnosti obuhvata Muzej nauke, sale za bioskopske projekcije, najveći akvarijum u Evropi, ali i veliku otvorenu površinu.

U središtu kompleksa je Hemisfera, staklena zgrada površine 13.000 kvadratnih metara. Džinovski zabavni kompleks, zapanjuje posetioce najnovijim dostignućima arhitekture i tehnologije. Izgrađena u obliku oka, Hemisfera ima čak i pokretni “kapak”. Planetarijum, koji je u njoj smešten, obavezno treba posetiti zbog upečatljivog 3D putovanja kroz svemir i čuvene laserske predstave, koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.

evo kako Hemisfera izgleda noću
-slika sa neta-

Osim Hemisfere, tu je i veliki park sa biljkama koje rastu na ovom podneblju među kojima su postavljene skulpture moderne umetnosti.
U kompleksu se nalazi i L’Oceanogràfic, okeanografski park na otvorenom, koji je sa svojih 42 miliona litara vode i 45.000 bića najveći akvarijum u Evropi.
U blizini su i opera, veliki most sa pilarom visine 125 metara što je najviša građevina u Valensiji i L’Àgora, trg na kom se održavaju sportski događaji. Tu su i tri kule čija je gradnja zaustavljena usled krize.




Muzej nauke je najveća građevina u celom kompleksu. Kalatravina ideja, kroz koju očigledno odjekuje i duh velikog Gaudija (takođe Španca), bila je da napravi zdanje bez i jednog pravog ugla. Stubovi na ulazu stoje pod nagibom od 45°, što kod posetilaca izaziva uzbudljiv utisak da gube tlo pod nogama. Izložbom u Muzeju obuhvaćene su sve grane nauke, a eksponati su interaktivni, zabavni i pravi magnet za decu. Na svu sreću, najvažnije pravilo Muzeja glasi: NIJE zabranjeno dirati eksponate! Šetalište je futuristički park, sa impozantnih 55 fiksiranih i 54 “lebdeća” luka, visine 18 metara. Ova nesvakidašnja promenada zasađena lokalnim biljnim vrstama, poput pomorandži, palmi, ruzmarina ili bugenvilije, odaje utisak pravog rajskog vrta.


Okeanografski muzej Grada umetnosti i nauka je najveći u Evropi. Iako su predstavljene skoro sve morske vrste na planeti, omiljena lokacija je naravno - delfinarijum, ali i restoran u blizini, sa ogromnim staklenim zidovima, iza kojih plivaju ajkule. Ovde je na meniju bogat izbor ribe i morskih plodova, za sve gurmane, ogladnele od višečasovnog uzbuđenja, kojeg u Gradu umetnosti i nauka sigurno ima na pretek.


Bele površine vidljive na svim objektima napravljene su od keramike, što se tako dobro vidi na gornjoj slici.
Pogledajte kako neobično izgleda ova skulptura pored Kalatravinog kompleksa. Ne podseća li vas na filmove o budućnosti? Upravo na takvu ideju došla je Diznijeva kompanija, te su gore pomenuti objekti postali scenografija filma Tomorrowland.

Magiju Kalatravinog kompleksa Diznijevi radnici odlično su iskoristili da je spoje sa futurističkim obeležjem filma. Pogledajte trejler:

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram