Najlepše stanice moskovskog metroa

6/29/2015

Stanice moskovskog metroa predstavljaju jedan od najekstravagantnijih ruskih arhitektonskih projekata, sa stajalištima koja su pravljena sa idejom da budu palate za narod“. Zbog ogromnih površina sa reflektivnim mermernim zidovima, visokim plafonima i grandioznim lusterima, stanice moskovskog metroa nazivaju i podzemno Sunce“.
Naravno, narod koji je stalno ovde i ne primećuje lepotu stanica, žureći da se što pre prebaci do odredišta, ali zato svakodnevno mnogo turista dolazi da bi se divilo lepotama ,,podzemnih palata".
Od 195 stanica metroa 44 su priznate kao kulturne bastine.

S obzirom da poseduje jako bogatu istoriju, oko metroa su se isplele i razne legende. Po jednoj od njih 12 stanica kružne linije predstavljaju 12 horoskopskih znakova,te je osnovna šema metroa astrološka karta grofa Jakova Brjusa, sa kojim je Staljin drugovao.
Po drugima, pokazujući Staljinu šemu metroa, inžinjeri su ostali zatečeni kada je on ostavio šoljicu od kafe na šemi, pa su onda, smatrajući prosvetljenjem genija ovaj potez, napravili kružnu liniju koja je i dan danas boje kafe.

Treba reći i da metro radi od 5:30 ujutro pa sve do 1 čas iza ponoći, a za vreme velikih gužvi, vozovi idu u intervalima od oko 90 sekundi na većini linija. Zbog tako frekventnog saobraćaja, ni ne postoji službeni red vožnje jer bi on izgubio svaki smisao.
malena Ruskinja sa mamom
Moskovljani su veoma mirni, nema guranja, nereda, a metro je veoma čist. Čekajući vozove, možete se upoznati sa njihovim životom, navikama, načinom oblačenja....generalno, prilično se skromno oblače, većina Moskovljanki je obučena u neke second hand krpice, ali su čiste i uredne...
maturanti čekaju prvoz
Karta u metrou košta oko 50 rubalja, ali ako kupite kartu za pet polazaka biće nešto jeftinija ( oko 180 rubalja) i cena ne zavisi od dužine puta. Karte se prodaju na šalterima na stanicama i u automatima. Sa jednom kupljenom kartom možete se voziti sve dok ne izađete iz stanice metroa. Dakle, ako krenete u obilazak stanica, dovoljna vam je samo jedna karta.

Nismo bili u mogućnosti da ih sve obiđemo, ali one koje smo uspeli da vidimo, ostavile su na nas jak utisak.
Unapred se izvinjavam što ima prviše slika, ali prosto nisam mogla da izdvojim samo neke od njih.

1.Stanica Majakovska
Stanica Majakovska smatra se jednom od najlepših stanica moskovskog metroa. Njen celokupni utisak mnogo je manje upečatljiv od ostalih stanica koje smo posetili, ali umetnička vrednost je velika zbog 35 mozaika čuvenog ruskog slikara Aleksandra Dejneka. Ovu stanicu smatraju nastavkom dvorana galerije Tretjakov. Mozaici ilustruju slavne pesme Vladimira Majakovskog, te zbog toga stanica i nosi ovo ime.

2.Stanica Kosmolskaja
Stanica je jedna od najprometnijih u okviru metroa, izgradjena je 50-ih godina prošlog veka, i veoma je upečatljiva zbog svoje barokne dekoracije, te više podseća na muzej sa svojim velikim lusterima i izvijenim tavanicama. Mogu vam reći da je ubedljivo najači utisak ostavila na nas.

3. Stanica Elektrozavodskaja
Nazvana je po najbližoj železničkoj stanici, a posvećena je pionirima u otkrivanju i istraživanju elektriciteta. Shodno imenu, osvetljena je stotinama upadljivih svetiljki.




4.Trg revolucije
Na Trgu revolucije mogu se videti skulpture vojnika Crvene Armije izrađene u bronzi, a koje služe i kao stubovi u prolazima. Veoma interesantno nam je bilo da gledamo prolaznike, koji u žurbi, i ne gledajući naleću na skulpturu psa, koju obavezno protrljaju po njuški, valjda za sreću, pa nastavljaju dalje.





5.   Arbatskaja
Napravljena je da služi kao bunker,druga je po veličini stanica u moskovskom metro sistemu, i s obzirom da je 41 m ispod zemlje, najdublja je stanica. Završena je jedan mesec posle Staljinove smrti, a puna je barokne dekoracije sa elementima staljinističkog dekora.

6.Prospekt Mira
Dizajn ove stanice inspirisan je botaničkom baštom koja se nalazi u blizini. Stubovi  su pokriveni  belim mermerom, i ukrašeni pri vrhu reljefom sa zlatnom intarzijom.


7.Park Pobede
Stanica koja je posvećena čuvenoj bitci na Borodinskom polju i pobedi nad Napoleonom. Nalazi se nedaleko od parka Pobede, čije i ime nosi, i muzeja Borodinske bitke.





8.Krasnie vorota


9. Novoslobodskaja
Novoslobodskaju stanicu projektovao je Duškin. Sastoji se od 32 staklena panela raspoređena duž stanice. Pravljeni su u Litvaniji, s obzirom da Rusija nema tradiciju u pravljenju staklenih panela.
















10.Kievskaya
Ovo je prva stanica koja je završena nakon vladavine Staljina. Nazvana je po glavnom gradu Ukrajine. Naime, Nikita Hruščov koji je nasledio Staljina, rođen je u ovom gradu. Poznata je po mozaicima koji predstavljaju scene iz života u sovjetskoj istoriji. 









11. Park kulture




na prelazu između stanica.....








12. Partizanska
Stanica se nalazila nedaleko od kompleksa Ismailovo, gde smo bili smešteni. Meni je interesantna zbog socijalističkih simbola koji su i dalje vidni, i sa kojima su se moskovljani srodili.






You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram