Pavlica

9/09/2014

nadjite me na fejsu:   Putoljub


Raščanski kraj obiluje mnoštvom znamenitosti. Imam tu sreću što sam tamo provodila puno vremena, i uspela većinu toga da vidim i obidjem.


Nedaleko od seoskog groblja, stoji tako ovaj manastir. Odoleva vremenu, prkoseći čak i zakonima gravitacije. Temelji su mu potkopani prilikom gradnje pruge, ali on i dalje obitava.

Crkva Stara Pavlica je verovatno podignuta u 12. veku, na stenovitom uzvišenju iznad desne obale reke Ibar, u selu Pavlica, 8 km severno od Raške.  Stara Pavlica verovatno potiče iz vremena pre početka vladavine Stefana Nemanje, začetnika dinastije Nemanjića.
Danas je crkva konzervirana i sprečeno je njeno dalje propadanje.
Gotovo da me prožme duh starih vremena kad se nadjem u njenoj blizini. Muka ljudi koji su su je sagradili, žagor seljana koji su se sakupili povodom seoske slave, snaga vernika koji dolazi da se pomoli....osećam duh tradicije srpskog naroda.
Priroda je u ovom kraju veoma živopisna, pravi raj za ljubitelje fotografije. Na oko 9km odavde nalazi se Brvenik-stari grad, ali o njemu u nekom sledećem postu.
U blizini manastira Stara Pavlica se nalazi i Nova Pavlica. Naravno, s obzirom da je novija (gradjena krajem XIV veka),nije obavijena takvim velom magije kao stara. Podigli su je braća Musići kao svoju zadužbinu u koju se povukla i zamonašila njihova majka i sestra kneza Lazara, Dragana.







Nedaleko od sela danas je sagradjen etno objekat u kome se možete fino osvežiti, u slučaju da se umorite prilikom obilaska okoline. Gradjen je po ugledu na stare srpske kuće i zove se ,, Čakmara".










You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram