Kapadokija-vidikovci

6/18/2014

nadjite me na fejsu:   Putoljub
Sela bez zelenila, siromašna, u kamenu. Gola brda, gromade nepravilnih oblika i visoke glatke stene neobičnih oblika. Pojedine su „istačkane“ bezbrojnim šupljinama - ulazima u pećine izdubljenim u lavi.



I evo nas na sledećoj stanici.
Teritoriju Kapadokije obilazili smo autobusom, a tamo gde su najlepši vidikovci pravili smo pauzu.
 
Pre 50 miliona godina na tlu današnje Kapadokije postojala su tri aktivna vulkana koja su eruptirali u isto vreme i izbacivali lavu . Lava koju su izbacivali nije bila istog sastava . Tako da je došlo do prelivanje jedne lave preko druge . Niži slojevi su bili mekši i podložniji eroziji koja je usledila u kasnijim godinama . I zahvaljujući tom fenomenu Kapadokija izgleda kako je mi danas vidimo. Ostao je vidljiv još jedan vulkan.
Na staropersijskom ime Kapadokija  znači zemlja prelepih konja i u rimska vremena  toliko je bila cenjena da su porezi na izvoz robe proizvedene na ovim prostorima bili vrtoglavo visoki. Gotovo da sam mogla da vidim prelepe divlje konje kako jure ovim nestvarnim krajolikom.
Marama-jedna od ogromne ponude suvenira u Kapadokiji sa tipičnim motivima ovog kraja.
 
Iza mene se vidi litica koja predstavlja prelep vidikovac u Kapadokiji, a takodje je bila mesto stanovanja žitelja Kapadokije.
 
 
 Drveće je okićeno plavim okom i lampionima.Medju stenama, ovo šarenilo je tako uočljivo iz daleka
I za kraj kafić gde se možete osvežiti, ukoliko imate vremena. Pa onda natrag u razgledanje.
 

You Might Also Like

0 коментара

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Instagram